Beğen

Kronik lösemi nedir?

Kronik lösemi nedir?

Uzun bir süreç içerisinde hissettirmeden ilerleyiş gösteren lösemi çeşididir. Hastalığın başlaması ile belirtilerin hissedilmesi arasındaki süre yılları bulabilir. İlk belirtiler ise oldukça basit ve dikkate alınmaz olur. Hayatın yorucu rutinlerinin bir parçası olarak görülür. Üşütme, yorgunluk ya da grip zannedilen bu belirtilerin, aslında kronik lösemi başlangıcı olabileceği kimsenin aklına gelmez.
Kronik löseminin avantajı:  Hızlı ilerlemez ve tedavi başarısı yüksektir.
Kronik löseminin dezavantajı:  Belirtiler konusunda şikâyetlerin başlaması ve bu şikâyetlerin hastaneye sürükleyebilecek ölçüde olması çok zaman alır. Bu da erken tanının önüne geçebilir.

Kronik lösemi neden akut lösemiye göre daha yavaş ilerler?

Kronik löseminin yavaş ilerlemesinin sebebi, bu kanserin temel kök hücrelerde değil, olgunlaşmış olan hücrelerde gelişmesidir. Akut lösemide ise kök hücrede mutasyon olur. Bu durum yoğurt mayası ve süt örneği ile açıklanabilir. Akut lösemi yoğurt mayasının bozulması gibi düşünülebilir. Maya bozuk olduğunda o yoğurt baştan sona bozuk olacaktır. Bozuk olan bir maya ancak bozuk bir ürün verebilir.
Kronik lösemi ise; çok beklemiş olan ya da kötü şartlarda barındırılan bir yoğurtta, yavaş yavaş başlayan bozulmaları temsil edebilir. Maya aslında temizdir, ancak kötü şartlardan dolayı yoğurt bakterilere maruz kalır. Bu bakteriler maya tutmuş olan yoğurdun normal yapısını bozar. Bu bozulma yavaş yavaş yoğurdun geneline yayılır ve o yoğurt yenmez hale gelir.
Kronik lösemide kök hücre zarar görmediğinden dolayı, yeni normal hücreler de ürer. Üreyen yeni sağlıklı hücreler bir süre vücudun ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Ancak mutasyona uğramış hücreler de bir yandan kontrolsüz bir şekilde üremeye devam eder. (Genetiği bozulmuş olan hücreler normal hücrelere göre çok daha hızlı üreme özelliğindedir.)
Bu kanserli hücreler vücutta çoğaldığında artık vücudun sistemi normal bir şekilde çalışmasını sürdüremez hale gelir. Bu durumdan kemik iliğindeki kök hücreler de olumsuz etkilenir ve yeteri kadar sağlıklı kan hücresi üretimi yapamamaya başlar. Sağlıklı hücreler vücut sistemi üzerindeki etkisini yitirmeye başladığında ise kronik lösemi evre atlamaya başlar ve önü alınamazsa 4. evreye kadar ilerler.

Kronik lösemi tipleri

Kronik lösemi de kendi arasında 2 ana gruba ayrılmaktadır.

Kronik lenfositer lösemi (KLL)

Beyaz kan hücresi de denilebilen lökositlerin, lenfosit isimli alt tipinde meydana gelen mutasyondan dolayı oluşan kanserleşmeyi ifade eder.

Kronik miyeloid lösemi  (KML)

Lenfosit, granülosit ve monositerden oluşan lökositlerin (beyaz kan hücrelerinin) granülosit tipinde meydana gelen kanserleşmeyi ifade eder. Kanserleşmiş granülositler kontrolsüz bir şekilde ürer ve kanda birikim yapar. Ayrıca bu durum, kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin de sayısını arttırır. Daha detaylı bilgi için Kronik miyeloid lösemi yazısına bakabilirsiniz.
  • Bir önceki yazımızda akut lösemi ile ilgili bahsetmiştik. Okumak için akut lösemi nedir yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise Kronik lenfositer lösemi konusunu size aktarmaya çalıştık. Okumak için Kronik lenfositer lösemi yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 3 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.