Beğen

Kronik miyeloid lösemi safhaları

Kronik miyeloid lösemi safhaları

Hastalığın 3 safhası vardır:
  • Kronik safha (Yavaş ilerleyen)
  • Akselere safha (Hızlanmış)
  • Blastik safha (Kronik löseminin akut lösemiye dönüşmeye başaması)
Hastalığın seyrini belirlemek kronik miyeloid lösemi tedavisi açısından büyük bir avantaj sağlar. Çünkü doktor tedavi planını bu seyir doğrultusunda belirler. Bu da sağkalım ihtimalini arttırır.
KML tanısı genellikle kronik evrede konmaktadır. Yavaş ilerleme gösteren bu evrede şikâyetler ya hiç yoktur ya da çok azdır. Bu hastalar rutin yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler. Tedavi seanslarını genellikle ayakta alırlar ve çok nadir hastanelik olurlar. Bu hastaların tek yapacağı şey doktorun belirlediği tedavi rutinlerine uymak ve belirlenen sürelerdeki rutin sağlık kontrollerini aksatmamaktır. Bu şekilde hastalığın hızı kontrol altına alınır ya da önüne geçilir.
Hasta 3 ya da 4 yıl boyunca kronik evrede kalabilir. Ancak hasta lösemi olduğunun farkına varamaz da bu 4 yıl boyunca hiçbir tahlil yaptırmamış olursa; ya da teşhis konulduğu halde kronik evredeki hiçbir tedaviye yanıt verememiş olursa, o zaman bu hastalık “akselere” denilen hızlanmış evreye atlar. İşte bu evrede genel sağlık durumu kötüleşir ve hastada şikâyetler baş gösterir. Kronik miyeloid lösemi belirtileri gün yüzüne çıkar. (İştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk vs.) Bu aşamadan sonra genellikle doktorun tedavide kullanılan ilaçların dozunu arttırması gerekir. Akselere safhası, teşhis zamanına göre veya eğer başlanmışsa tedavinin sürecine göre birkaç ay ya da bir yıl sürebilir.
Hızlanmış safhadan sonra ise blastik safha gelir. Yani artık kronik miyeloid lösemi çok daha çetin seyreden “akut lösemi’ye” dönüşmeye başlamıştır:
  • Yoğun halsizlik,
  • Ciltte ya da yumuşak mukozal dokularda kanamalar (Örneğin diş eti kanaması, burun kanaması gibi…)
  • Geçmeyen enfeksiyonlar,
  • Ciltte sebepsiz morluklar,
  • Eklem ağrıları oluşmaya başlar.
Bu safhadaki hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilmektedir. Normal yaşantılarına devam etmeleri imkânsıza yakındır. Çünkü hem güçleri yetmez hem de bağışıklıkları düştüğü için etraftaki enfeksiyona sebep olabilecek etkilerden daha çok korunmaya ihtiyaç duyarlar. Bu safhaya gelen hastaların, aldıkları tedavilere olumlu yanıt verme oranları oldukça düşüktür.
Hastalığın hangi safhada seyrettiğini, alınan kan ve biyopsi tahlilleri doğrultusunda Hematoloji uzmanları hastaya açıklayacaktır.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.