Beğen

Lösev nedir?

Lösev nedir?

LÖSEV; lösemili çocukları, gençleri ve bunlara bakmakla yükümlü olan ailelerini konu edinen bir kuruluştur. Açılımı “Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı” olarak bilinir. Lösev, ilk kez 1998 senesinde kurulmuştur. Bilindiği üzere lösemiyi yaşamak özellikle çocuklar ve gençlerde mental (ruhsal) ya da fiziksel olarak ciddi travmalara sebep olur. Lösemi hastalığı ile yüzleşme ve lösemi tedavisi süresince çocuklar ve aileleri genellikle hayattan kopar ve olumsuz bir atmosfere kapılırlar.
Yaşam kaliteleri fazlasıyla düşer. Tahmin edilebileceği gibi tüm bu olumsuz etkenler, lösemi gibi morale fazlasıyla ihtiyaç duyulan bu hastalığın olumsuz yönde ilerlemesine sebep olur. LÖSEV isimli bu kuruluşun amacı ise; lösemili çocuklar ve gençlerin hayat kalitelerini olabildiğine arttırmak ve arttırılmış olan bu niteliğin daha kalıcı hale gelmesini sağlamaktır.
Çözümcülüğe odaklanan bir kuruluştur denilebilir. Lösev, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsü’ne sahip olan bir sosyal toplum kuruluşudur. Hem tedavi sürecinde hem de tedavi sonrasında lösemili hastaların yanında olarak onları hayata kazandırmak ve onlara moral aşılamak için pek çok etkinlikler düzenlenir.
Bu etkinliklerin lösemili hastalar üzerinde olumlu yankıları olduğu bir gerçektir. Gerek sosyal gerekse sanatsal alanlarda pek çok aktivite düzenlenir. Spor ve gezi etkinlikleri de bunların içindedir. Geziler yurt içinde veya yurt dışında yapılabilmektedir.
Lösev etkinlikleri şu olumlu durumları doğurur:
  • Ekonomik imkânları kısıtlı olan lösemili hastaların da bu renkli etkinliklerden yararlanabilmesine olanak sağlanır.
  • Spor aktiviteleri lösemili hastaların zayıf bünyelerinin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Birtakım gençlik platformları ile tanışmaya ve buralarda sorunları dile getirerek duruma dikkat çekmeye olanak sağlanır.
  • Lösemili gençler ya da çocuklar dünyanın bambaşka yerlerinde kendileri ile aynı kaderi paylaşan diğer çocuk ve gençlerle karşı karşıya gelip, sorunlarını paylaşma imkânı bulur. Böylelikle sorunlarına çözümler de üretebilirler.
  • Lösemiyi yenmiş olanlar ile henüz tedavisi süren hastaları bir araya getirerek hastaların moral, cesaret ve umut ile dolmasına yardımcı olur.
  • Sanatsal faaliyetler ile dünyadaki herkesin bu önemli hastalığa dikkatlerini çekerek daha fazla insanın bu konuda el ele verebilmesi ve daha fazla lösemili hastanın destek alabilmesi sağlanır.
Lösev kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. İyiliksever vatandaşların ekonomik ve manevi desteği ile bu vakıf varlığını sürdürmeye devam etmektedir.
Lösev aracılığı ile lösemili gençlerin, çocukların ve ailelerinin hayatlarını daha kolay hale getirebilmek için 3 önemli projeye imza atılmıştır:

Lösante

Lösemili Çocuklar Hastanesi olarak tanınan Lösante, lösev tarafından kurulan, lösemili çocuk hastalara özel olan bir hastanedir. Verilen hizmet tamamen ücretsizdir. Hastanenin koşulları ise olabildiğince kaliteli hale getirilmiştir.
İhtiyaç duyulan hijyen ve beslenme koşulları tüm ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş ve hizmete sunulmuştur. Lösemili çocuklar için ilk kez Ankara’da Lösante adı verilen hastane açılmıştır.

Lösemili Çocuklar Okulu

Lösemi tedavisi gören çocukların en büyük sorunlarından birisi de bu tedavi süresince derslere devam edebilmenin fazlasıyla zorlaşmasıdır. Lösemili çocuklara özel olan bu okul ile birlikte çocukların hayattan kopmaları ve derslerinin aksamaları engellenmiş olur. Eğitime devam edebilmek çocukları hayatın içinde hissettirecek ve kendilerine değer vermelerini sağlayacaktır.
Bu eğitim gönüllü ve işinde profesyonel olan öğretmenlerle sürdürülür. Çocuklar kendi yaşıtları ile aynı seviyede eğitim alma imkânı bulur.

Lösemili Çocuklar Konağı

Lösemi tedavisi için Ankara’ya gelme durumunda kalan imkânı sınırlı aileler için ücretiz konaklama imkânı sağlanır.
Lösev 2004’ten beridir “Uluslar arası Çocukluk Çağı Kanseri Ebeveyn Örgütleri Konfederasyonu” üyesidir. Oldukça başarılı faaliyetler yürüttüğünden dolayı LÖSEV 2007 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından “Özel Danışmanlık Statüsüne Sahip STK” ünvanını alarak gücüne güç katmıştır. Tüm bu başarılar ile daha fazla lösemili çocuk ve ailesine ulaşabilme imkânı sağlanmıştır.
  • Bir önceki yazımızda Lökosit seviyesi nasıl normale dönebileceği konusunu ele almıştık. Okumak için Lökosit seviyesi nasıl normale döner yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise, Eritrosit konusunu ele aldık. Okumak için Eritrosit nedir yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.