Beğen

Lökosit seviyesi nasıl normale döner?

Lökosit seviyesi nasıl normale döner?

Lökosit seviyesini normale döndürebilmek için, lökosit seviyesinin yükselmesine sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak gerekir. Bu sebebi ortadan kaldırabilmek için ise altta yatan sebebi bulmak gerekir. Her şeyden önce Dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurularak gerekli kan testleri yapılır.
Kan hücrelerinin sayımları ve anormal gen durumları araştırılır. Eğer bir enfeksiyon etkeni varsa doktor antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Tedavi iyi geçerse ve iyileşme sağlanırsa lökosit seviyesi normale dönecektir.
Lökosit yüksekliği lösemi sebebi ile de oluşmuş olabilir. Löseminin pek çok tipi olsa da, yaygın olarak görülen 4 ana tipi vardır:
Doktor löseminin tipini enine boyuna tahlil ettikten sonra kemoterapi ve radyoterapi seanslarını başlatabilir. Kullanılan bu tedavi yöntemleri de lökosit seviyesini artırabiliyor olsa da, tedavide başarı sağlandığı takdirde bir süre sonra lökositler normal seviyesine dönecektir.
İltihap sebepli lökosit yükselmelerine karşı anti-inflamatuar (iltihap giderici) ilaçlar yazılabilir. Bu ilaçlarla tedavi olan vücutta altta yatan başka bir etken yoksa lökosit seviyesi düşecektir.

Lökosit çeşitleri nelerdir?

Lökositlerin belirgin 5 ana tipi vardır:
  • Monositler (En büyük beyaz kan hücresidir. Zararlı mikroorganizmaları öldürüp bunları dolaşımdan uzaklaştırmakla görevlidir.)
  • Lenfositler (Kanda dolaşan lökositlerin yarısı lenfositlerden oluşur.)
  • Nötrofiller (Bu lökosit tiplerine “granülosit” adı da verilmektedir. Kanda oranı çok yüksektir; ancak diğer lökosit tiplerine göre ömürleri daha kısadır.)
  • Bazofiller (Kandaki en düşük oranda bulunan lökosit tipidir.%0,4-1 oranlarındadır.)
  • Eozinofiller (Vücut dokularında depolanabilen bu lökosit türü, birkaç haftaya kadar hayatta kalabilme özelliğindedir.)
Bütün bu lökosit çeşitleri özellik olarak birbirinden ayrılabilse de, hepsinin ortak noktası bağışıklık sisteminin elemanları olmasıdır.  Farklı açılardan tek bir amaca hizmet ederler. Yani vücudu enfeksiyon ve hastalık etkenlerine karşı korumakla yükümlüdürler. Mental (ruhsal) ya da fiziksel stres faktörlerinin sebep olduğu hormonal dalgalanmaların vücutta yarattığı negatif etkileri de bertaraf edebilmektedir.
  • Bir önceki yazımızda Lökosit düşüklüğü nedenleri konusunu ele almıştık. Okumak için Lökosit düşüklüğü nedenleri yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise, LÖSEV nedir konusunu ele aldık. Okumak için LÖSEV nedir yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.