Beğen

Car-t hücre tedavisi yönteminin riskleri ve dezavantajları

Car-t hücre tedavisi yönteminin riskleri ve dezavantajları

Bu yöntemin sadece umutsuz hastalarda uygulanmasının altında yatan en önemli sebeplerden birisi, bu yöntemin henüz çok yeni olmasıdır. Car-t hücre tedavisi yönteminin çalışma prensibi basit ve anlatması kolay gibidir; ancak bir o kadar da risklidir. Hem genel sağlık durumu, hem ekonomik hem de manevi açıdan ciddi külfetlere sebep olabilir.
Hastanın ve hasta yakınlarının güzel sonuçlar alabilmesi için bu süreçte ciddi anlamda sabır göstermesi gerekir. Çünkü tahmin edilebileceği üzere bu tip tedavi yöntemleri uzun vadede sonuç gösterir. Tedavi yönteminin yeni olmasının doğurduğu riskler şunlardır:
  • Yan etkilerinin ne boyutlara varabileceği henüz net bir şekilde belirlenemediğinden, tedavi sürecinde hastanın bu yan etkileri tolere edip edemeyeceğini kestirebilmek mümkün olamayacaktır.
  • Yan etkilerin belirlenememiş olması, bu yan etkileri gidermeye yönelik ek tedavilerin de belirlenememesine sebep olur. Bu da acil müdahale konusunda sıkıntılar doğurabilir.
  • Tedavinin olumlu etkileri geçici olabilir. Tedavi uygulanan ve sonuç alınabilen hastaların en az 5 yıl takipte tutulması gerekir. Car-t hücre tedavisi yöntemi 2018’de bulunduğu için en az 2023’e kadar bu tedavi yönteminin güvenilirliğinin araştırılması gerekecektir.
  • Yapılan onca masrafa ve verilen onca emeğe rağmen sonuç alamama ihtimali vardır.
Riskleri kadar car-t hücre tedavisi yönteminin fiyatı da korkutmaktadır. Öncelikle bu tedavi yöntemi henüz ülkemizde uygulanmaya başlamamıştır; ancak çalışmalar sürmektedir. Eğer çalışmalar sonuç verirse ve sistem iyi bir şekilde yönetilirse ülkemizde de bu yöntem kullanılabilir; ancak şimdilik sadece Avrupa’da bu sistem kurulmuştur.
Hastanedeki tüm masraflarla birlikte Avrupa’da tedaviyi sürdürmek isteyen hastaların 500 bin avroyu gözden çıkarması gerekmektedir, ki bu ülkemizdeki çoğu ailenin altından kalkamayacağı bir külfettir. Tedaviden sonuç alamayacak olma ihtimali ise bu durumu daha da acı verici yapar. Bundan dolayı ülkemiz için car-t hücre tedavisi yöntemi, lösemi tedavisi listesinde henüz yerini alabilecek durumda değildir. Bununla birlikte umut vaat eden ve geliştirilebilecek özellikte olan bir tedavi yöntemi olduğu da açıktır. Eğer istenilen doğrultuda ilerlerse yıpratıcı kemoterapi yöntemlerini tarihe karıştırabilir.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 6 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.