Beğen

Eozinofil

Başlıklar

Eozinofil nedir?

Kemik iliğinden üretilen lökositler (beyaz kan hücreleri/akyuvarlar) vücudun savunma mekanizmasının en önemli elemanlarıdır ve farklı tipleri mevcuttur. Eozinofil de bu alt tiplerden bir tanesidir. Vücuda dışarıdan giren cisimlere, bakterilere, virüslere ve parazitlere karşı koruyan bu beyaz kan hücresi elemanı birkaç haftaya kadar hayatta kalabilme özelliğine sahiptir. Tam kan sayımı testi sonuçlarında eozinofillerin EOS şeklinde ifade edildiğini görürüz.
Eozinofiller gerektiğinde devreye girdirebilmek için vücut dokularında depolanırlar. Dolaşıma salınan veya yaşamını yitiren eozinofillerin yerine kemik iliğinden yeni eozinofiller üretilir ve vücuttaki depolama alanları yeniden doldurulur. Beyaz kan hücresi tiplerinin (Nötrofil, monosit, lenfosit, bazofil, eozinofil) dolaşımda ne kadar sayıda olduğu, o kişinin sağlık durumu hakkında ciddi bilgiler verir.
Her bir beyaz kan hücresi tipinin birbirinden kesin çizgiler ile ayrılan görevleri vardır. Şekilleri de birbirine benzese de, elektron mikroskobu ile incelendiğinde şekillerinin bile kendilerine özgü olduğunu görmek mümkündür. Dolaşımda beyaz kan hücrelerinden hangisi gereğinden fazla ise, o göreve özgü hastalıkların vücutta kol gezdiği sonucunu çıkarmak gerçek dışı olmayacaktır.
Eozinofiller bu gün bile araştırılmakta ve devamlı yeni özellikleri ortaya çıkartılmaktadır. Araştırmalar, eozinofillerin neredeyse tüm vücut fonksiyonlarında rolleri olduğunu göstermiştir. Ancak ana hatları ile mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar), parazit ve yabancı tüm ajanların yok edilmesinde, iltihap ve enfeksiyonlarla savaşmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu davranışlar, beyaz kan hücresi tiplerinin tipik davranışlarıdır. Ayrılan yönleri olsa da amaç aynıdır ve birbirleriyle organize olarak hareket ederler.
Tam kan sayımı testi, eozinofil sayısının ne şiddette olduğunu şu sınıflandırmaya göre belirler:
  • 1 mikrolitre kanda 500’ün altında eozinofil hücresi: Normal değer
  • 1 mikrolitre kanda 500 eozinofil hücresi: Eozinofil yüksekliği (eozinofili)
  • 1 mikrolitre kanda 500-1500 eozinofil hücresi: Hafif seyreden eozinofili
  • 1 mikrolitre kanda 1500-5000 eozinofil hücresi: Orta derecede seyreden eozinofili
  • 1 mikrolitre kanda 5000 üzerinde eozinofil hücresi: Ağır seyreden eozinofili
Bu sınıflandırmalar yetişkin bireyler için oluşturulmuştur. Çocuklarda yeni doğandan ergenlik çağına gelene kadar kademeli olarak eozinofil normal değer aralığı değişmektedir.
  • Bir önceki yazımızda Bazofil yüksekliği konusunu ele almıştık. Okumak için Bazofil yüksekliği yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise, Eozinofil düşüklüğü tedavisi konusundan bahsettik. Okumak için Eozinofil düşüklüğü yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.