Beğen

Lenfosit

Başlıklar

Lenfosit nedir?

Lenfositler; kemik iliğinden üretilen beyaz kan hücrelerinin (lökositlerin/akyuvarların) tiplerinden birisidir. Kısaca LYM olarak da ifade edilmektedir. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenfositler kemik iliğinde veya timus bölgesinde olgunlaşma evresi geçirir ve sonrasında dolaşıma dâhil olup, lenf uzantılı ikincil organların olduğu yere giderek oralardaki özel kısımlara yerleşirler.
Bir nevi vücudun her an tetikte bekleyen askerleridir.  Yani vücudu hastalıklara ve hastalık etkenlerine karşı korur, onlarla savaşır ve vücuttan uzaklaştırılmasına yardım ederler. Lenfositlerin dolaşımda bulunma oranları çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Lenfositlerle ilgili diğer önemli bilgiler şunlardır:
  • Her gün kemik iliğimizden binlerce lenfosit üretilir ve dolaşıma dâhil edilir.
  • Kandaki toplam lökositin (beyaz kan hücrelerinin/akyuvarların) %20-40’ı lenfositlerden oluşur.
  • Dolaşımımızdaki lenfositlerin irili ufaklı tipleri vardır ve ufak tipteki lenfositler çoğunluktadır.
  • Lenfositlerin çapları 8-12 mikron arasında değişmektedir. Çekirdekleri yuvarlak ve iridir; dar sitoplazmalıdır. Küçük tipteki lenfositlerde sitoplazma çok daha dardır.
  • B lenfosit ve T lenfosit olmak üzere 2 lenfosit tipi mevcuttur. B lenfositler kemik iliğinden, T lenfositler ise timüsten kaynak alır. Yüzeysel olarak incelendiklerinde birbirlerine çok benzerler. Bunları ışık mikroskobunda incelerken ayırt etmek neredeyse imkânsızdır. Elektron mikroskobu aradaki farkı çok daha net ortaya çıkarır. Bu iki lenfosit çeşidinin olgunlaşma süreçleri, bağışıklık sistemindeki işlevleri ve antijen yapıları birbirinden farklıdır; ancak yabancı mikroorganizmaları öldürüp ortadan kaldırma konusunda işbirliği içerisinde hareket ederler.
  • Lenfositler hem kan dolaşımımızda hem de lenf sistemimizde bulunurlar. 1 mikrolitre kanda 1000-3000 lenfosit varlığı normal kabul edilir. Bu aralığın altındaki değerler lenfosit düşüklüğü, üstündeki değerler ise lenfosit yüksekliği olarak tanımlanır. Bu lenfosit oranları tam kan sayımı testi ile belirlenmektedir.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

1 Yorum

    Eozinofil nedir? | Eozinofil normal değer aralığı nedir?

    […] depolama alanları yeniden doldurulur. Beyaz kan hücresi tiplerinin (Nötrofil, monosit, lenfosit, bazofil, eozinofil) dolaşımda ne kadar sayıda olduğu, o kişinin sağlık durumu hakkında […]

    4 Aralık 2023 - 22:41

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.