Başlıklar
Trombosit bağışı
Kemik iliği hücrelerinden üretilen trombositler, yapı itibari ile renksiz ve çekirdeksizdir. Çekirdeksiz olmaları her türlü dokuya rahatlıkla geçiş yapabilmesini sağlayan bir özelliktir. Bu özelliği ile trombositler yaralı ya da hasarlı bölgeye hızlı bir şekilde ulaşır ve o bölgede pıhtılaşma oluşturarak kan kaybını önler.
Trombosit yüksekliği ya da trombosit düşüklüğü çeşitli komplikasyonların gelişmesine sebep olmaktadır. Örneğin trombosit düşüklüğü kendiliğinden kanama ya da morarma yaparken, trombosit yüksekliği ise aşırı pıhtılaştırmadan dolayı dolaşım sisteminde tıkanma yapabilir ve kalp krizi ya da felçlik gibi hayati tehlikelere sürükleyebilir.
Trombosit seviyesinin normale dönebilmesi için trombosit bağışı almak ya da trombosit bağışı yapmak, bu komplikasyonların önüne geçebilmek için iyi bir yöntemdir; ancak trombosit seviyesinin neden yükselip düştüğünü bilmek ve o yönde tedavi almak da kalıcı bir çözüm olacaktır.
Bazı şartlar gözetildiği takdirde trombosit bağışının herhangi bir yan etkisi yoktur. Yaklaşık 1,5 saat süren bir işlemdir. Bağış yapılırken kullanılan aparatlar kişiye özeldir; yani tek kullanımlıktır. Bu şekilde mikrop kapma ya da enfeksiyon gibi ihtimaller ortadan kaldırılmış olur.
Sağlıklı bir trombosit bağışı yapmak için şartlar şunlardır:
- 18 yaşına basmış ve 60 yaşını geçmemiş olmak
- Tam kan sayımı testinde trombosit seviyesinin mikrolitrede 150 binin üzerinde sayılması
- Kişinin sağlığının ve kilosunun yerinde olması (En az 50 kg olmalı)
- Tercihen kan grubunun uyumlu olması (Başka çarenin olmadığı durumlarda kan grubu uyum sağlamayanlar da bağış yapabilir ama riskin en aza inmesi için uyum şarttır.)
- Vericinin kan sulandırıcı ilaçlardan en az 2 gün uzak durmuş olması
- En son kan verme işleminin üstünden en az 4 hafta geçmiş olması
- Damar yapısının bağışa uygun olması
- Bir önceki yazımızda Trombosit yüksekliği tedavisi konusunu ele almıştık. Okumak için Trombosit yüksekliği tedavisi yazısını okuyabilirsiniz.
- Bir sonraki yazımızda ise, Car-t hücre tedavisi konusundan bahsettik. Okumak için Car-t hücre tedavisi yazısını okuyabilirsiniz.