Beğen

Nötrofil düşüklüğü

Nötrofil düşüklüğü nedir?

Nötrofiller, kemik iliğinden üretilen beyaz kan hücrelerinin tiplerinden birisidir. Vücutta bağışıklığı sağlamak için vardır. Yani enfeksiyondan ve enfeksiyon etkenlerinden vücudu korurlar. Nötrofil düşüklüğünötropeni” olarak da adlandırılır. Nötrofil seviyesinin normalin çok daha altında olması durumunu tanımlar. Nötrofillerin sayısı bu düşüklüğün derecelendirilmesi için önemlidir. Hafif, orta ve ağır şeklinde 3 derecesi vardır.
  • Hafif nötropeni değer aralığı: 1000-1500 mcL
  • Orta nötropeni değer aralığı: 500-1000 mcL
  • Ağır nötropeni değer aralığı: 500 mcL ve altı
Bu düşüklüğün ne kadar sürdüğü ise nötrofil düşüklüğünün akut mu yoksa kronik mi olduğunu belirler. Bu belirlemelerden sonra ise nötrofil düşüklüğünün sebebi araştırılır. Sebebine göre iki genel sınıflandırma yapılır.
  • Kazanılmış nötrofil düşüklüğü
  • Doğuştan olan nötrofil düşüklüğü
Kişinin genetik kimliğinde nötrofil düşüklüğüne sebep olabilen hatalı bir dizilim mevcutsa bu kişi doğuştan gelen bir nötropeni yaşıyor demektir. Sonradan kazanılan nötrofil düşüklükleri ise genellikle fiziksel ve kimyasal etkenlerden dolayı olmaktadır. Örneğin kemoterapi ya da radyoterapi almak nötropeniye sebep olan durumların başında gelir. En yaygın yan etkidir.
Nötrofil düşüklüğü vücudun savunma mekanizmasının devre dışı kalmasına neden olduğundan dolayı, bu durum vücudu enfeksiyon etkenlerine (bakteri, virüs, mantar vs.) ve enfeksiyonlara açık hale getirir. Nötropeni hem bir hastalık sebebi hem de yeni hastalıklara bir sebeptir. Yani hastalıklarla ilgili bir paradoks oluşturur.
Nötropeni ile birlikte zayıflayan bağışıklık çeşitli komplikasyonlara (yan etkilere) sebep olmaktadır. Ülser (sindirim sisteminde oluşan yaralar) ya da kurdeşen (vücutta gelişen kaşıntılı döküntü) gibi durumlar ise bu komplikasyonlara örnek olarak verilebilir. Bu komplikasyonlar tek başına nötropeniye sebep olabileceği gibi, aynı zamanda nötropeni de bu hastalıklara yol açabilmektedir. Düşen bağışıklıkla birlikte normalde etkisi giderilen bakteriler aktif olmaya başlar ve vücudun çeşitli yerlerinde enfeksiyonlara yol açar.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

1 Yorum

    Nötrofil Yükselten Gıdalar Nelerdir? kopya nelerdir?

    […] hale gelir. Daha kolay atlatılabilecek hastalıklar bile zor atlatılır ya da atlatılamaz. Nötrofil düşüklüğü ya da nötropeni olarak tabir ettiğimiz bu durumun sebebi tetkikler ışığında netleştirilmeli […]

    4 Aralık 2023 - 21:22

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.