Beğen

Kronik miyeloid lösemi belirtileri

Kronik miyeloid lösemi belirtileri

Öncelikle kronik miyeloid löseminin genetik (kalıtsal) etkenlerle bir ilgisinin olmadığı bilinmelidir. Ancak genlerimizden birisinde sonradan gelişen bir anormallik bu duruma sebep olur. Normal şartlarda hücrelerimizde 23 çift (46) kromozom vardır. Enfeksiyon ya da çevresel sebeplerle 2. kromozomda bir yapısal değişiklik gelişirse bu durumda kronik miyeloid lösemi meydana gelir. 22. kromozomda yapısal değişiklik sebebiyle gelişen anormal kromozoma “Philadelphia kromozomu” denmektedir. Bu kromozom anormal kan hücrelerinin (lösemili hücrelerin) kanda orantısız şekilde artışına sebep olur.
Philadelphia kromozomunun hangi sebeple oluştuğu net bir şekilde bilinmemektedir.Ancak bazı araştırmalar radyoaktif ışınların ve kimyasalların bunda asıl etken olduğunu düşündürmektedir.
Japonya’da (Nagasaki ve Hiroşima’da) gerçekleştirilen atom bombası saldırısı sonrasında kronik miyeloid lösemi tanısı konulan hastaların belirgin ölçüde arttığı gözlenmiştir. Bu durum ise güçlü radyasyonun bu löseminin gelişmesinde önemli rolü olduğunu düşündürür. Hastanede rutin tetkikler sırasında (röntgen, tomografi vs.) vücuda alınan radyasyonların KML sebebi olabilecek ölçüde güçlü olmadığı da araştırmalar ışığında tahmin edilmektedir.

Kronik miyeloid lösemi bulaşıcı mıdır?

Hayır. Tıpkı diğer lösemi çeşitleri gibi KML’de bulaşıcı bir hastalık değildir.

Kronik miyeloid lösemi belirtileri nelerdir?

Kronik löseminin tabiatında yavaş ilerleyiş vardır. Bu yüzden kronik miyeloid lösemi de diğer kronik lösemi türleri gibi yavaş ve sinsi ilerler. Bu yüzden hastalığın ilk evrelerinde (Evre 0-I-II) hastalık ile ilgili şikâyetleri gözlemek mümkün olmaz. Bu yüzden yaklaşık %40 gibi yüksek bir oranla bu hastalık tesadüfen ortaya çıkar. Hastalar başka şikâyetlerle hastaneye başvurur. Yapılan kan testi incelemeleri sonucunda eğer kişi lösemi hastası ise lökosit oranları normalin üzerinde seyreder. Bu durumda lösemiye özel olan tetkik yöntemleri kullanılarak bu hastaya kronik lösemi tanısı konur.
Hastaların %60’ı ise kronik miyeloid lösemiye özgü olan şikâyetlerle doktora başvurur. KML şikâyetlerini yaşamaya başlayan hastalar genellikle evre atlamış hastalardır. (Evre III-IV)
Bazı KML belirtileri şunlardır:
  • Yorgunluk
  • Ateş (Bağışıklık düştüğü için enfeksiyon gelişir ve ateş çıkar)
  • Halsizlik (Kan hücreleri gereken besin ve oksijenü hücrelere taşıyamadığından kişi zamanla halsiz düşmeye başlar.)
  • İştahsızlık/kilo kaybı
  • Gece terlemeleri
  • Karnın sol üst bölgesinde sertlik ve dolgunluk hissi (Dalak büyümesi sebebi ile bu belirti sol kaburganın altında gözlenir.)
Bu belirtiler başka önemli hastalıkları da işaret ediyor olabilir. Bu yüzden bu şikâyetler yaşanmaya başladığında zaman kaybetmeden hastaneye başvurup gerekli kontrolleri yaptırmak önemlidir.
Kronik miyeloid lösemi ile aynı belirtilere sebep olabilen diğer bazı ciddi hastalıklar şunlardır:
  • Bir önceki yazımızda Kronik miyeloid lösemi konusunu ele almıştık. Okumak için Kronik miyeloid lösemi nedir yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise, Kronik miyeloid lösemi tanısı konusunu ele aldık. Okumak için Kronik miyeloid lösemi tanısı yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 5 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.