Beğen

Lösemi çeşitleri

Lösemi çeşitleri

Lösemi; hastalığın ilerleyiş seyrine ve bozulmaya uğramış kan hücresinin türüne göre kronik lösemi ve akut lösemi şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu genel ayrım da kendi içinde dallara ayrılmaktadır.

Akut Lösemi

Akut lösemi;  ağır belirtileri bir anda ortaya çıkan, vücutta hızlı bir şekilde ilerleyip birkaç gün ya da birkaç hafta gibi kısa sürede 4. evre ile karşı karşıya bırakan lösemi çeşididir. Akut lösemi kendi arasında ikiye ayrılır:

Akut lenfoblastik lösemi (ALL)

Kemik iliğinde üretilen lökositlerden (beyaz kan hücrelerinden) olan lenfositlerin, henüz olgunlaşmamış olan haline lenfoblast denir. Bu lenfoblastların olgunlaşamaması ve bu olgunlaşmamış hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp kana geçmesi ise kan değerlerini bozarak akut lenfoblastik lösemiyi oluşturur.

Akut miyeloid lösemi (AML)

Kemik iliğinde üretilen lökositlerden (beyaz kan hücrelerinden) olan granülosit ve monositlern henüz olgunlaşmamış haline blast adı verilir. Bu işlev görmeyen genç hücreler aşama aşama olgunlaşır ve bağışıklığa katkı sağlar. Ancak bazı durumlarda bu genç hücreler olgunlaşamaz ve çok kontrolsüz bir şekilde üreyip kanda birikim yapar. Bu da akut miyeloid lösemi‘yi oluşturur.

Kronik Lösemi

Kronik lösemi ise çok geniş bir zaman yayılabilen yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen lösemi çeşididir. Zaman içerisinde pek çok kişinin dikkate almayacağı belirtiler yaşatır. Hafif yorgunluklar, iştahsızlık gibi çok da dikkate alınmayan basit semptomlar belki de kronik löseminin habercisi olabilir. Ne kadar hızlı ilerleyeceği kişinin bünyesine, yaşam tarzına ve çevresinde bulunan etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle rutin kan testlerinde tesadüfen rastlanır. (Bu şekilde erken evrede yakalanabilmesi mümkündür.) Kronik lösemi de kendi arasında iki gruba ayrılır:

Kronik lenfositer lösemi (KLL)

Beyaz kan hücresi de denilebilen lökositlerin, lenfosit isimli alt tipinde meydana gelen mutasyondan dolayı oluşan kanserleşmeyi ifade eder. (kronik lenfositer lösemi hakkında daha fazla detay için kronik lenfositer lösemi yazısına göz atabilirsiniz.)

Kronik miyeloid lösemi (KML)

Lenfosit, granülosit ve monositerden oluşan lökositlerin (beyaz kan hücrelerinin) granülosit tipinde meydana gelen kanserleşmeyi ifade eder. Kanserleşmiş granülositler kontrolsüz bir şekilde ürer ve kanda birikim yapar. Ayrıca bu durum, kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin de sayısını arttırır. Daha fazla detay için Kronik miyeloid lösemi yazısına bakabilirsiniz.
  • Bir önceki yazımızda lösemi nasıl olunur konusundan bahsetmiştik. Okumak için Lösemi nedenleri yazısını okuyabilirsiniz.
  • Bir sonraki yazımızda ise Akut Lösemi konusundan bahsettik. Okumak için Akut lösemi yazısını okuyabilirsiniz.
Losemi.net

User Rating: 5 ( 2 votes)

Yorum yazın

Yazıya puan verin :

Sorularınız mı var ?

Yayınlanmasını istediğiniz bir konu var ise veya bize sormak istediğiniz bir sorunuz var ise, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin ; bize yazın.